DAG 2

Ervaar jij regelmatig flow in je werk?

Flow is dat gevoel dat je hebt als je helemaal opgaat in een activiteit. Je werkt aan een doel, je hoort niets, je ziet niets, je vergeet te plassen… Een heerlijk gevoel. Een toestand waarin je piekt.

Vaak voel je je op je best als je ‘in flow bent’. Creatief ook. Omdat je geconcentreerd bent en jezelf uitdaagt om het beste uit jezelf te halen voor de taak, (of dit nu is omdat je aan het sporten, schrijven, presenteren, onderzoeken of maken bent).

Flow ontstaat

wanneer je uitdaging ervaart én je vaardigheden voldoende zijn om met deze uitdaging om te gaan. In een opperste staat van concentratie (focus) ben je enorm aan het pieken.

 

Flow is een toestand.

Je raakt erin en ook weer uit. Na een periode van uitdaging (een piek), heeft je brein ook weer behoefte aan rust. Die ontspanning is ook een voorwaarde om op een nieuw moment weer in flow te komen.

Als je in je werk regelmatig flow ervaart, zit je op de goede plek. Je ervaart zingeving, maakt impact met jouw bijdrage, wordt geprikkeld in je creativiteit en talenten. Een Creative Changemaker bewaakt dat er voldoende flowmomenten zijn.

Als er in jouw werk vaak verstoring is van focus en flow, kost dit veel energie en dat kan ten koste gaan van je voldoening. Door de enorme waan van de dag in organisaties kom je soms te weinig toe aan zaken die er echt toe doen, die jou uitdaging bieden. Je kunt dan niet pieken. Of je wordt zo overvraagd, dat je te lang moet pieken. Zonder de nodige rustmomenten en ontspanning kan flow omslaan in stress, met burn out tot gevolg.

Teveel ontspanning en te weinig uitdaging is ook niet goed. Dat leidt tot verveling, of zelfs bore out. We willen tenslotte allemaal ook af en toe lekker pieken!

In het stroomschema kun je zien wat je kunt doen als je weinig flow ervaart.

Flowactiviteiten

Flow is een toestand, maar er zijn activiteiten die je makkelijker in een staat van flow brengen. Dit noemen we flowactiviteiten. Kenmerkend is: er is een doel, het is uitdagend, maar niet té moeilijk. In je werk zijn dit dus activiteiten waarin je enige ‘stretch’ ervaart, misschien een beetje uit je comfortzone (maar niet te ver!). Meestal vind je de activiteit boeiend en je voelt je beloond door de activiteit zelf, niet door iets van buitenaf.

Flowmomenten opzoeken

Om in je werk flow te ervaren, is het belangrijk dat je niet wordt opgeslokt. De waan van de dag is misschien wel de grootste flowkiller, en daardoor de grootste creativiteitskiller. Ga maar na: waan van de dag verstoort focus. En zonder focus geen flow.

Om vaker flow te ervaren kun je drie dingen doen:

E

Bewaak je gouden uurtjes. Wanneer ben jij op je best? Is dat direct ’s ochtends vroeg? Start je werkdag dan niet met het openen van je agenda en mailbox. Dat is garantie op waan! Gun jezelf je gouden uurtjes: een periode waarin je je mailbox afsluit, je telefoon op stil zet en jezelf kans geeft om gefocust met een boeiende, uitdagende activiteit aan de slag te gaan.

E

Spreek deadlines af. Hoe boeiend of uitdagend een activiteit ook is: een deadline vergroot de kans op focus. En dus op flow.

E

Zorg bewust voor ontspannen inspanning. Dit zijn rustactiviteiten, waarbij je wél een doe hebt en intrinsieke beloning ontvangt. Creatieve activiteiten lenen zich hier goed voor. Die brengen je gemakkelijk in flow. Een avond bankhangen met Netflix is misschien wel ontspannend, maar ook passief. Het brengt je niet de belonende flowervaring.

Kies vandaag één flowactiviteit:

Deze activiteiten hebben alles in zich voor een ontspannen inspanning. Kies er één uit, gun jezelf een moment voor jezelf en laat de boel even de boel.

Kies een bestaande, gedrukte tekst. Dit kan een krantenbericht zijn, maar ook een pagina uit jullie strategische plan.

Je maakt een stiftgedicht door met een dikke zwarte stift woorden of delen van woorden weg te strepen, net zolang tot wat overblijft een gedicht is.

 

 • Scan de tekst tot je een zin of woord vindt dat je raakt of interessant vind.
 • Kijk of je vanuit dat woord naar andere woorden of zinnen kunt springen, die het begin van je gedicht vormen.
 • Je kunt vergelijkbare woorden zoeken, maar blijf open staan voor verrassende wendingen.
 • Omlijn met potlood de woorden die je wilt gebruiken. Op het laatst begin je pas met het daadwerkelijk wegstrepen.

Een zendoodle is een hele laagdrempelige, vrije manier van tekenen, die je in heel makkelijk een staat van concentratie brengt. Je kunt helemaal los gaan met patronen, eenvoudige tekeningetjes en woorden.

 

 • Zet een aantal rechte, of ronde lijnen op papier, zodat er vakken ontstaan
 • Begin in een van de vakken met het tekenen van een patroon of figuur. Borduur daar op voort.
 • Vul elk vakje met iets anders. Prikkel jezelf om steeds iets nieuws te doen.
 • Voeg eventueel teksten toe. Woorden kun je ook tekenen.

Maak van je wandeling een artist date met jezelf. Neem je telefoon mee (maar alleen voor de camera functie!).

 

 • Kijk om je heen en ga op zoek naar stillevens. Welke beelden, vormen, kleuren, lijnen of voorwerpen verrassen je? Rachel is bijvoorbeeld gek op stillevens van zwerfafval.
 • Kijk of je een interessante uitsnede kunt maken, zodat jouw ‘vondst’ echt op een stilleven gaat lijken.
 • Geef je ‘werk’ een titel.
 • Tip: deel in Instagram stories en tag @rachellevi.nl

Laat je zien waar jij mee aan de slag bent gegaan?

We vinden het leuk als je jouw creatieve uitspatting (en de ervaring) deelt in de LinkedIngroep:

Meer over flow?

In Chaos in de Orde de podcast zoekt Rachel naar meer creativiteit op de werkvloer. Elke aflevering krijgt ze hulp van een expert om samen te onderzoeken hoe het anders kan. In aflevering 20 hoor je Rachel Gasper-Rothengatter: expert in flow. Ze vertelt op een prettige en heldere manier over 8 flowfactoren en hoe je die kunt integreren in je werk.

Laat het niet bij deze week…

Inspiratie is een heerlijk gevoel. Het geeft je energie, laat je groeien en maakt je hongerig naar meer…
Tegelijkertijd weet jij heel goed hoe snel nieuwe inzichten weer naar de achtergrond verdwijnen. De waan van de dag slokt je op, oude structuren en automatische gewoonten nemen het over.

Hoe zou het voor je zijn als je écht werk maakt van jou Creative Changemakerschap? Wat zou dat voor jou betekenen? Wat zou het voor je organisatie betekenen?

Ja, ik wil graag laagdrempelig meer!

We’ve got your back. En die van je collega’s.
Op 12 november 2021 organiseren we de derde editie van Chaos in de Orde, hét jaarlijkse werkfestival voor organisatievernieuwers. Een dag met de creme de la creme: topsprekers op het gebied van creativiteit en innovatie. Praktische, interactieve sessies met tips, tools en technieken die jou helpen om binnen jouw organisatie creatief te zijn. Let op: tot 1 oktober kun je nog deelnemen tegen het early adopter tarief. Klik op de knop voor info en tickets:

Ja, en ik wil graag all-in!

Persoonlijke groei heeft tijd nodig. En begeleiding. Wij snappen dat. Daarom is er een Creative Changemakers Class. Dit programma is uniek in Nederland. Een half jaar lang word je in een kleine groep gelijkgestemden (max 15) begeleid in je groei. Je volgt lessen van verschillende docenten en ontwikkelt je in: mindset, intrapreneurschap, groepen in beweging brengen, storytelling voor zakelijke impact, complexe boodschappen communiceren met beeldtaal en persoonlijk leiderschap. Let op: er is beperkt plek.