Sleutel 2. Patronen herkennen en doorbreken

Ongemerkt hebben we in ons leven, maar zeker ook in ons werk heel wat patronen ontwikkeld. Dat is fijn, want het scheelt veel tijd om niet steeds over dezelfde dingen na te denken. Mensen zijn gek op routines. Die zorgen voor een gevoel van orde en overzicht. En in ons werk, maakt het ons ook nog eens super efficiënt.

Maar… voor ‘Outside the Box’ denken zijn onze patronen en routines eerder een belemmering. We zitten er onbewust zo in vast, dat we het lastig vinden om voorbij onze bestaande manier van werken te denken.

Daarom is het vanaf nu belangrijk om patronen te gaan behandelen als een deel van
het probleem. Zodra je patronen en overtuigingen herkent en erkent, kun je jezelf en collega’s uitdagen om er voorbij te denken.

Opdracht

In de opdracht bij deze les ga je met vreemde ogen naar je organisatie kijken.
Je gaat een mini-onderzoekje doen (van een werkdag, maar als je er lol in hebt, ga er dan mee door!).
In dit onderzoekje ga je observeren welke ingesleten patronen de cultuur van jouw organisatie vormen.

Dit doe je als volgt:

Stap 1

Beeld je in dat je van een verre planeet komt. Voorbij Mars. Je bent voor één dag buitenaards. Je komt ’s ochtends aan bij je organisatie. Probeer eens te kijken alsof je dit nog nooit eerder hebt gezien. Hoe gaan ‘de dingen’? Mag jij parkeren, of wordt parkeren ontmoedigd? Mogen alleen mensen met een bepaalde functie met de auto komen? Is er een standaard begroeting, vaste lifthumor? Zitten mensen op een vaste plek? Probeer met een afstandje te observeren. Hoe gedragen mensen zich? Wat zijn hun patronen? Wat zijn jouw patronen?

Werken jullie nog online samen? Hoe gaat het daar? Wordt iedereen betrokken? Krijg je het woord als je stil bent, of als je het hardst roept? Wordt er geroddeld via Whatsapp? Wat zie je gebeuren?

Gebruik eventueel het template om je observaties vast te leggen, in woord en/of beeld.

Stap 2

Kies een collega met wie jij jouw observaties deelt. Laat weten welk patroon jij wilt doorbreken.
Vraag of je collega je ‘accountable’ houdt.

Heb je deze opdracht met je collega’s gedaan? Dan is het leuk om er tijdens de lunch een gesprek aan te wijden.
Welk patroon zien je collega’s het liefst verdwijnen? Bedenk met elkaar hoe jullie hier samen aan kunnen werken.

PRAAT MEE!

We vinden het leuk als je jouw smeuïge anekdotes, ervaringen, inzichten uit de opdrachten of knutselwerkjes deelt in de Creatief in je Werk Community op Facebook. Onder de actieve deelnemers worden 5 boekenpakketten verloot met inspirerend leesvoer voor creatieve koplopers.

Nu al zin in meer?

Als jij een organisatievernieuwer (in de dop) bent, loop je vaak tegen oude structuren aan. De wereld is lang niet altijd klaar voor jouw ideeën en inzichten. Daarom is het belangrijk dat je je laat voeden. Hoe kun je creatief zijn in niet creatieve beroepen? Hoe kun je oude patronen ombuigen? Wat doe je om mensen mee te krijgen? Welke tools en technieken kun je inzetten als je op een andere manier aan een vraagstuk wilt werken?

We’ve got your back. Op 11 november 2022 organiseren we Chaos in de Orde, hét werkfestival voor organisatievernieuwers. Daar moet je echt bij zijn als je creatieve koploper wilt zijn in jouw werkveld. Afgelopen jaar brachten we maar liefst 400 mensen samen voor een alles behalve standaard congres. Geen muffe bedoening, saaie powerpoints of workshops die stiekem gewoon ‘informatie uitstorten over je publiek’ zijn. Wél: een wervend werkfestival met interactieve masterclasses, workshops, entertainment en een inspirerende omgeving.

Als jij vóór 1 oktober 2022 je ticket scoort krijg jij -als deelnemer aan Outside the Box- maar liefst 100 euro korting op de reguliere ticketprijs. Je werkgever investeert dan geen 595 maar 495. Zo maken we het extra laagdrempelig om toestemming te vragen aan je leidinggevende en deel uit te maken van de tofste creatieve beweging in Nederland. Maar… dit was nog niet het enige!

Je krijgt ook nog eens een hele toffe BONUS. Namelijk: Onbeperkt toegang tot onze online training zakelijk tekenen (t.w.v. €499 ex BTW). Hierin leer je hoe je tekeningen op een waardevolle manier inzet om ideeën te verkennen én over te brengen. Dit aanbod komt na 1 oktober niet meer terug.

Wil je meer weten over Chaos in de Orde? Kijk dan op https://www.chaosindeorde.nl/outsidetheboxaanbod/

Jij kunt je speciale ‘Out of the Box ticket’, met die superwaardevolle bonuscursus t.w.v. €499 alleen bestellen via deze speciale knop:

Je wordt onderdeel van een Bruisende, Bliksemse Movement