Sleutel 4. Het gevaar van olifanten

Een innovator is zich bewust van het gevaar van olifantenpaadjes: onze neiging om te kiezen voor de kortste weg van A naar B. Daardoor kiezen we ongemerkt voor de meest aannemelijke optie, de makkelijkste oplossing. Om te innoveren is het interessant om de perspectieven op een vraagstuk te verbreden.

Opdracht

De oefening van vandaag is er één die je helpt om via een omweg van A naar B te komen.
Dit doen we door barricades op te werpen:

Stap 1

Kies een actueel vraagstuk uit je werk. Een ‘hoe’ vraag leent zich het beste.
Bijvoorbeeld: hoe kunnen we ervoor zorgen dat mensen uit de schulden komen?

Stap 2

Pas nu de vraag aan. Start met: Hoe kunnen we voorkomen dat… In het voorbeeld zou dit worden: Hoe kunnen we voorkomen dat mensen uit de schulden komen?

Stap 3

Houd je niet in. Bedenk alle mogelijke manieren waarmee je kunt verhinderen dat er een oplossing komt. Bijvoorbeeld: We kunnen mensen dagelijks reclame sturen voor een gratis creditcard met een hoop kleine lettertjes en torenhoge rente. Ben je uitgedacht? Bedenk dan minstens nog 5 tegenwerkingen. Je kunt namelijk altijd meer bedenken! Daag je brein uit.

Stap 4

Keer het om. Probeer je oplossingen om te keren in een positieve optie. Bijvoorbeeld: We kunnen mensen dagelijks reclame sturen voor een gratis creditcard met een hoop kleine lettertjes en torenhoge rente, kan je inspireren tot een positieve formulering als: We kunnen gratis deurstickers sturen met: nee dank u, geen reclame of we kunnen een wetswijziging voorstellen die aanbieders van krediet dwingt om mensen in een persoonlijk gesprek uit te leggen waar zij zich aan committeren.

Uiteraard is het type oplossingen afhankelijk van de missie en doelstellingen van je team.

Stap 5

Bekijk met elkaar welke ‘oplossingen’ interessante ingrediënten of uitgangspunten bevatten om daadwerkelijk mee aan de slag te gaan. Je kunt elementen nu gaan combineren, toetsen aan de uitgangspunten, prioriteren. Kortom: nu mag je de kaders er bij halen en met positief-kritische denkkracht de creatieve ideeën betrekken in jullie actieplan.

PRAAT MEE!

We vinden het leuk als je jouw smeuïge anekdotes, ervaringen, inzichten uit de opdrachten of knutselwerkjes deelt in de Creatief in je Werk Community op Facebook. Onder de actieve deelnemers worden 5 boekenpakketten verloot met inspirerend leesvoer voor creatieve koplopers.

Nu al zin in meer?

Als jij een organisatievernieuwer (in de dop) bent, loop je vaak tegen oude structuren aan. De wereld is lang niet altijd klaar voor jouw ideeën en inzichten. Daarom is het belangrijk dat je je laat voeden. Hoe kun je creatief zijn in niet creatieve beroepen? Hoe kun je oude patronen ombuigen? Wat doe je om mensen mee te krijgen? Welke tools en technieken kun je inzetten als je op een andere manier aan een vraagstuk wilt werken?

We’ve got your back. Op 11 november 2022 organiseren we Chaos in de Orde, hét werkfestival voor organisatievernieuwers. Daar moet je echt bij zijn als je creatieve koploper wilt zijn in jouw werkveld. Afgelopen jaar brachten we maar liefst 400 mensen samen voor een alles behalve standaard congres. Geen muffe bedoening, saaie powerpoints of workshops die stiekem gewoon ‘informatie uitstorten over je publiek’ zijn. Wél: een wervend werkfestival met interactieve masterclasses, workshops, entertainment en een inspirerende omgeving.

Als jij vóór 1 oktober 2022 je ticket scoort krijg jij -als deelnemer aan Outside the Box- maar liefst 100 euro korting op de reguliere ticketprijs. Je werkgever investeert dan geen 595 maar 495. Zo maken we het extra laagdrempelig om toestemming te vragen aan je leidinggevende en deel uit te maken van de tofste creatieve beweging in Nederland. Maar… dit was nog niet het enige!

Je krijgt ook nog eens een hele toffe BONUS. Namelijk: Onbeperkt toegang tot onze online training zakelijk tekenen (t.w.v. €499 ex BTW). Hierin leer je hoe je tekeningen op een waardevolle manier inzet om ideeën te verkennen én over te brengen. Dit aanbod komt na 1 oktober niet meer terug.

Wil je meer weten over Chaos in de Orde? Kijk dan op https://www.chaosindeorde.nl/outsidetheboxaanbod/

Jij kunt je speciale ‘Out of the Box ticket’, met die superwaardevolle bonuscursus t.w.v. €499 alleen bestellen via deze speciale knop:

Je wordt onderdeel van een Bruisende, Bliksemse Movement