Sleutel 5. Make it stick

Na een inspirerende, creatieve sessie is niets zo frustrerend als stagnatie. Als de flappen met post-its worden opgerold en in een hoekje verdwijnen. Als niemand zich geroepen voelt om een idee verder te brengen. We zoeken dus naar wegen om te zorgen dat ideeën blijven plakken en hun weg in de organisatie gaan vinden. Hoe meer mensen een idee omarmen, hoe groter de kans dat het tot uitvoer komt.

Bij deze sleutel horen 3 kenmerken:

Bouwen aan een cultuur van spelen en experimenteren (en hier zelf ruimte voor maken én vragen)

Ambassadeurs voor vernieuwing, mensen die bereid zijn hun nek uit te steken voor een idee

Mensen verbinden aan een idee door tot hun verbeelding te spreken, via verhalen (storytelling) en beelden)

In de opdracht van vandaag nodigen we je uit om een begin te maken met tekenen in je werk, als je dit nog nooit hebt gedaan. Als je hier wel al ervaring mee hebt: super! Laat je verbeeldingskracht stromen.

De combinatie van zakelijk tekenen en storytelling is heel interessant, als je wil dat mensen voor zich zien wat jouw visie is, als je emotie wil oproepen en wilt dat mensen de ideeën kunnen reproduceren en doorvertellen.

Zakelijk tekenen is een enorm rijk instrument, mits goed toegepast. We bieden hier dan ook een uitgebreide (online) cursus in, of geven in company trainingen van een dag. In de les van vandaag kunnen we niet zo uitgebreid op alle facetten van het tekenen en faciliteren in gaan, maar we pikken er één element uit, waarmee jij vast een start kunt maken. Rachel laat je zien hoe je met eenvoudige basisvormen heldere iconen kunt tekenen. Als je dit beheerst, kun je een start maken met het combineren van woorden en plaatjes.

Voor de opdrachten in deze les slaan we het tekenen dus helemaal plat. Geen ingewikkelde zaken, zoals jargon lading geven, of metaforen gebruiken. Eerst maar eenvoudig beginnen.

Opdracht 1

Stap 1

Kijk de video waarin Rachel laat zien hoe je met eenvoudige vormen iconen maakt

Stap 2

Print het template uit, met ’10 redenen waarom onze vergaderingen altijd te laat beginnen’. Bedenk voor jezelf 10 (drog)redenen of excuses. Schrijf deze op een kladblaadje.

Stap 3

Kijk of je bij iedere reden een icoon kunt tekenen dat de woorden versterkt.
Teken en schrijf (woord en beeld gaan prima samen!) je redenen op in het template. Doe dit het liefst direct met stift, zodat je jezelf aanleert om met zelfvertrouwen je lijnen te zetten.

Als je durft: hang de plaat ergens zichtbaar op, zodat je collega’s in contact met je kunnen komen!

Uiteraard mag je ook lekker rebels zijn en je eigen poster ontwerpen!

Opdracht 2

Gebruik tekeningen nu om je actieplan in beeld te brengen. Ieder idee heeft tenslotte actie nodig. Als het in de lucht blijft hangen, heeft het geen waarde. Je kunt het template gebruiken en invullen met woorden en beelden, die jou focus geven. Wil je dit met je team doen? Gebruik dan een groot whiteboard, of een flip-over vel om jullie visie in te verbeelden. Uiteraard kun je allerlei variaties maken op dit template.

DOWNLOAD HET COMPLETE WERKBOEK VAN ALLE DAGEN IN ÉÉN BESTAND

PRAAT MEE!

We vinden het leuk als je jouw smeuïge anekdotes, ervaringen, inzichten uit de opdrachten of knutselwerkjes deelt in de Creatief in je Werk Community op Facebook. Onder de actieve deelnemers worden 5 boekenpakketten verloot met inspirerend leesvoer voor creatieve koplopers.

Nu al zin in meer?

Als jij een organisatievernieuwer (in de dop) bent, loop je vaak tegen oude structuren aan. De wereld is lang niet altijd klaar voor jouw ideeën en inzichten. Daarom is het belangrijk dat je je laat voeden. Hoe kun je creatief zijn in niet creatieve beroepen? Hoe kun je oude patronen ombuigen? Wat doe je om mensen mee te krijgen? Welke tools en technieken kun je inzetten als je op een andere manier aan een vraagstuk wilt werken?

We’ve got your back. Op 11 november 2022 organiseren we Chaos in de Orde, hét werkfestival voor organisatievernieuwers. Daar moet je echt bij zijn als je creatieve koploper wilt zijn in jouw werkveld. Afgelopen jaar brachten we maar liefst 400 mensen samen voor een alles behalve standaard congres. Geen muffe bedoening, saaie powerpoints of workshops die stiekem gewoon ‘informatie uitstorten over je publiek’ zijn. Wél: een wervend werkfestival met interactieve masterclasses, workshops, entertainment en een inspirerende omgeving.

Als jij vóór 1 oktober 2022 je ticket scoort krijg jij -als deelnemer aan Outside the Box- maar liefst 100 euro korting op de reguliere ticketprijs. Je werkgever investeert dan geen 595 maar 495. Zo maken we het extra laagdrempelig om toestemming te vragen aan je leidinggevende en deel uit te maken van de tofste creatieve beweging in Nederland. Maar… dit was nog niet het enige!

Je krijgt ook nog eens een hele toffe BONUS. Namelijk: Onbeperkt toegang tot onze online training zakelijk tekenen (t.w.v. €499 ex BTW). Hierin leer je hoe je tekeningen op een waardevolle manier inzet om ideeën te verkennen én over te brengen. Dit aanbod komt na 1 oktober niet meer terug.

Wil je meer weten over Chaos in de Orde? Kijk dan op https://www.chaosindeorde.nl/outsidetheboxaanbod/

Jij kunt je speciale ‘Out of the Box ticket’, met die superwaardevolle bonuscursus t.w.v. €499 alleen bestellen via deze speciale knop:

Je wordt onderdeel van een Bruisende, Bliksemse Movement