Sleutel 3. Hoe meer je weet, hoe minder je weet

Het nadeel van veel kennis en expertise, is dat mensen met veel kennis van een bepaald ‘dossier’, automatisch een tunnelvisie ontwikkelen. Het is heel moeilijk om ‘Outside the Box’ te denken als je direct de consequenties van ieder idee overziet. Te duur, al geprobeerd, teveel afhankelijkheden, geen draagvlak, past niet binnen de wettelijke kaders, etc. etc. Dit zorgt ervoor dat frisse ideeën vaak al geen kans krijgen in een brainstorm.

In het werkboek beschrijven we de fasen van een creatief proces:

FASE 1. CREATIEF DENKEN
FASE 2. KRITISCH DENKEN
FASE 3. IDEEEN OMZETTEN IN ACTIES

In de creatieve fase geldt:

Ga voor zoveel mogelijk verschillende ideeën. Kwantiteit geeft kwaliteit

Dit is nog niet de tijd om kritisch te zijn. Geen idee is te gek. Zeg geen ‘ja maar’, ‘dat hebben we al geprobeerd’ of ‘dat kan niet, dat is te duur’

Neem voldoende tijd. Eerst zal je geneigd zijn dicht bij je vertrouwde ideeën te blijven. Als die ‘op’ zijn ontstaan vaak de écht creatieve ideeën en oplossingen

Kenmerken die horen bij deze sleutel:

Je gaat jezelf betrappen op je eigen tunnelvisie

Je leert ‘domme’ vragen te stellen

Je leert je eigen kennis en paradepaardjes los te laten

Je leert de vraag te verhelderen en opnieuw te definiëren. Wat is de eigenlijke vraag? Van wie is die vraag? Is dit de vraag die we willen stellen?

Opdracht

In de oefening van vandaag ga je alles wat je weet over je eigen vakgebied loslaten.
Neem een vraagstuk in gedachten dat je momenteel bezighoudt.

Stap 1

Je gaat jezelf nu verplaatsen in een kind van een jaar of 7. Denk je in: wat zou een kind hierover vragen? Neem minstens 5 ‘waarom-vragen’ op.

Stap 2

Kijk naar de vragen die je jezelf hebt gesteld. Levert het interessante informatie op?
Stel nu aan het 7-jarige kind de vraag: wat zou jij doen?

Brainstorm wat het kind aan ideeën zou kunnen hebben. Zit hier een interessante nieuwe invalshoek in?

Pak een leeg vel papier. Zet bovenin de vraag: En welke manieren zijn er nog meer? 
Bedenk zoveel mogelijk antwoorden. Corrigeer jezelf niet. Ongetwijfeld zitten er ridicule ideeën tussen. Of ideeën die niet haalbaar zijn. Maar in deze fase maakt dat niet uit. Je gaat voor VEEL. MEER en NOG MEER. In de kwantiteit aan ideeën heb je straks écht iets te kiezen.

 

TIP: Heb je de mogelijkheid om dit echt met een kind/ kinderen te doen? Doe het dan vooral. Het zal je verrassen!

Als je eenmaal je eigen aannames en uitgangspunten kunt loslaten, komt je creativiteit pas goed op gang.
Er zijn veel oefeningen om het creatieve denken aan te zetten. In les 4 gaan we één techniek toepassen.

PRAAT MEE!

We vinden het leuk als je jouw smeuïge anekdotes, ervaringen, inzichten uit de opdrachten of knutselwerkjes deelt in de Creatief in je Werk Community op Facebook. Onder de actieve deelnemers worden 5 boekenpakketten verloot met inspirerend leesvoer voor creatieve koplopers.

Nu al zin in meer?

Als jij een organisatievernieuwer (in de dop) bent, loop je vaak tegen oude structuren aan. De wereld is lang niet altijd klaar voor jouw ideeën en inzichten. Daarom is het belangrijk dat je je laat voeden. Hoe kun je creatief zijn in niet creatieve beroepen? Hoe kun je oude patronen ombuigen? Wat doe je om mensen mee te krijgen? Welke tools en technieken kun je inzetten als je op een andere manier aan een vraagstuk wilt werken?

We’ve got your back. Op 11 november 2022 organiseren we Chaos in de Orde, hét werkfestival voor organisatievernieuwers. Daar moet je echt bij zijn als je creatieve koploper wilt zijn in jouw werkveld. Afgelopen jaar brachten we maar liefst 400 mensen samen voor een alles behalve standaard congres. Geen muffe bedoening, saaie powerpoints of workshops die stiekem gewoon ‘informatie uitstorten over je publiek’ zijn. Wél: een wervend werkfestival met interactieve masterclasses, workshops, entertainment en een inspirerende omgeving.

Als jij vóór 1 oktober 2022 je ticket scoort krijg jij -als deelnemer aan Outside the Box- maar liefst 100 euro korting op de reguliere ticketprijs. Je werkgever investeert dan geen 595 maar 495. Zo maken we het extra laagdrempelig om toestemming te vragen aan je leidinggevende en deel uit te maken van de tofste creatieve beweging in Nederland. Maar… dit was nog niet het enige!

Je krijgt ook nog eens een hele toffe BONUS. Namelijk: Onbeperkt toegang tot onze online training zakelijk tekenen (t.w.v. €499 ex BTW). Hierin leer je hoe je tekeningen op een waardevolle manier inzet om ideeën te verkennen én over te brengen. Dit aanbod komt na 1 oktober niet meer terug.

Wil je meer weten over Chaos in de Orde? Kijk dan op https://www.chaosindeorde.nl/outsidetheboxaanbod/

Jij kunt je speciale ‘Out of the Box ticket’, met die superwaardevolle bonuscursus t.w.v. €499 alleen bestellen via deze speciale knop:

Je wordt onderdeel van een Bruisende, Bliksemse Movement